Pierogi z Serkiem Wiejskim

Składniki:

 

Ciasto:

  • mąka pszenna 500 g
  • olej rzepakowy 2 łyżki
  • letnia woda 250 ml

Farsz:

  • ugotowane obrane ziemniaki 650g
  • cebula 2 średnie sztuki
  • olej rzepakowy 4 łyżki
  • masło 1 łyżka
  • Serek Wiejski OSM Piątnica 120 g
  • sól, pieprz do smaku 3 szt.

Wykonanie:

  1. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić na maszynce do mielenia mięsa. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju na złoty kolor. Na koniec smażenia dodać łyżkę masła i odstawić do przestygnięcia. Do ziemniaków dodać odsączony z płynu i przepłukany na sitku pod bieżącą wodą serek wiejski, podsmażoną cebulę oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać i uformować kulki wielkości orzecha włoskiego.

  2. Mąkę przesiać do miski, dodać olej i powoli lejąc letnią wodę wyrobić elastyczne ciasto. Rozwałkować na grubość ok. 0,3 cm i szklanką wyciąć krążki.

  3. Z krążków ciasta i kulek farszu ulepić pierogi. Ugotować w lekko osolonej wrzącej wodzie, od wypłynięcia ok. 2 minuty.

  4. Podawać wg uznania z kwaśną śmietaną, cebulką, boczkiem podsmażonym lub tylko z rozpuszczonym masłem.

Smacznego!