Składniki:
- Serek Wiejski OSM Piątnica 200 g 4 szt.
- cebula 1 szt.
- pieczarki świeże 300 g
- olej rzepakowy 2 łyżki
- szpinak mrożony lub świeży 500g
- czosnek 3 ząbki
- płaty makaronu do lasagne 250 g
- mąka ziemniaczana 2 łyżeczki
- ser żółty 100 g
- papryka słodka czerwona, mielona
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
-
Cebulę pokroić w kostkę, pieczarki w plasterki i podsmażyć na oleju na patelni. Dodać posiekany szpinak, czosnek, sól, pieprz do smaku i całość wymieszać.
-
Serek wiejski wyłożyć do miseczki, dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać.
-
W średniej wielkości szkle żaroodpornym układać warstwami: szpinak z pieczarkami, serek wiejski, plastry makaronu do lasagne (niegotowany) ponownie szpinak, serek, makaron i tak do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą powinien być serek wiejski. Następnie posypać startym serem żółtym, oprószyć delikatnie papryką i odstawić na 20 minut, żeby makaron częściowo wchłonął płyn. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 50 minut.
Smacznego!