Hawajskie Poke Bowl z Serkiem Wiejskim, tuńczykiem i batatem
Egzotyczna miska rozmaitości, pełna kolorów i smaków.
Przygotowanie: 60 minut Porcje: 2
Składniki:
• torebka ryżu jaśminowego
• puszka mleka kokosowego
• opakowanie Serka Wiejskiego
• 200 g surowego tuńczyka
• 50 ml sosu sojowego
• 25 ml octu ryżowego
• 2 łyżki prażonego sezamu
• awokado
• batat
• 100 g groszku cukrowego
• 2 papryczki chilli
• pęczek kolendry
• sok z połowy limonki
• 2 papryczki chilli
• 2 łyżki prażonych orzeszków ziemnych
• łyżeczka posiekanej drobno trawy cytrynowej lub purée z trawy cytrynowej (albo też łyżeczka skórki cytrynowej)
Wykonanie:
-
Ugotuj ryż jaśminowy w 500 ml osolonej wody z dolaną puszką mleka kokosowego. Rozłóż ryż w dwóch miskach.
-
Piecz batata przez 40 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu pokrój go w plastry i rozłóż w miskach.
-
Obierz awokado, pokrój w plastry i również ułóż na ryżu obok batata.
-
Dołóż kilka łyżek groszku cukrowego.
-
Odcedź serek ze śmietanki, dodaj łyżeczkę purée z trawy cytrynowej lub posiekanej trawy cytrynowej (którą możesz zastąpić startą skórką cytrynową). Skrop wszystko sokiem z limonki i wymieszaj. Dołóż do innych składników, rozłożonych na ryżu.
-
Zrób zalewę do tuńczyka: połącz sos sojowy z octem ryżowym i dodaj szczyptę sezamu.
Pokrój w kostkę surową rybę i wymocz przez chwilę w zalewie. Następnie połóż tuńczyka na ryż. -
Posyp obie miski posiekanymi papryczkami chilli i kolendrą, posyp pokruszonymi orzeszkami ziemnymi i sezamem. Gotowe.
Łap się za łyżkę!
Smacznego!