Gnocchi buraczane z serkiem i kwaśną śmietaną

Składniki:

Gnocchi

  • Ziemniak 0,1kg
  • Burak czerwony 40g
  • Jaja 6g ( 10por. 1 jajko 60g)
  • Serek Twój Smak Piątnica 20g
  • Rolada kozia twarogowa 10g
  • Mąka ziemniaczana ¼ objętości
  • Sól, pieprz
  • Zakwas buraczany 1łyżeczka

Kwaśna śmietana

  • Śmietana 18% Piątnica 20g
  • Sól, pieprz, czosnek granulowany

Oliwa szczypiorkowa

  • Olej z pestek winogron 60ml
  • Szczypior dymka 1/4 pęczka
  • Sól, pieprz

Garnie

  • Orzeszki piniowe
  • Szpinak
  • Pieczarki
  • Sól, pieprz
  • Czosnek
  • Liście botwinki
  • Masło

Wykonanie:

  1. Gnocchi: ziemniaki ugotuj w mundurkach obierz, przeciśnij przez praskę i wystudź. Buraka upiecz, zetrzyj na drobnych oczkach i odciśnij. Połącz wszystkie składniki ziemniak, burak, jajko, serek Twój Smak, twaróg kozi, wymieszaj i wybierz ¼ objętości i uzupełnij mąką ziemniaczaną i zagnieć jeszcze raz wszystkie składniki doprawiając solą i pieprzem. Formuj kluski w kształcie Gnocchi.

  2. Kwaśna śmietana: przypraw śmietanę 18% solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym.

  3. Oliwa szczypiorkowa: podgrzej olej z pestek winogron do 52°C dodaj zieloną dymkę i zmiksuj, dopraw solą i pieprzem, przelej na filtr od kawy i zostaw na noc do odfiltrowania (przecedzenia)

Smacznego!