Chaczapuri Adżarskie z Serkiem Wiejskim i jajkiem
Gruziński przysmak, którym można się nacieszyć i najeść.
Przygotowanie: 90 minut Porcje: 2
Składniki:
- 350 gramów mąki 650
- 50 g jogurtu greckiego naturalnego z Piątnicy
- 150 ml ciepłej wody
- ½ saszetki drożdży
- łyżeczka cukru
- łyżeczka soli morskiej
- 2 łyżki oliwy
- 2 Serki Wiejskie
- 2 jajka
- 2 łyżki masła
Wykonanie:
-
Dodaj droższe do ciepłej wody i wsyp do tego łyżeczkę mąki. Odczekaj kilka minut, żeby drożdże zaczęły pracować.
-
Wsyp mąkę do miski, wlej wodę z drożdżami, a następnie dodaj jogurt, cukier i oliwę. Połącz wszystkie składniki i ugnieć ciasto.
-
Przenieś ciasto na stół i uformuj z niego kulę. Przełóż ją do miski wysmarowanej oliwą, przykryj folią spożywczą i odstaw na godzinę.
-
Po upływie tego czasu podziel ciasto na 2 części i rozwałkuj koła. Nałóż na ciasto Serek Wiejski i zwiń ranty do środka, pozostawiając miejsce na wbicie jajka.
-
Piecz wstępnie placek przez 10 minut w 220 stopniach. Wyciągnij z pieca, wbij jajko i piecz kolejne 10 minut w 180 stopniach.
-
Po wyciągnięciu z piekarnika dodaj trochę świeżego serka i łyżkę masła.
Smacznego!
Smacznego!