Awokado z zapieczonym jajkiem i Serkiem Wiejskim

Śniadanie, które świetnie wygląda i smakuje.

Przygotowanie: 15 minut Porcje: 2

Składniki:

  • 2 awokado
  • 4 jajka M-ki
  • Serek Wiejski
  • 2 kromki chleba tostowego
  • 2 kostki miękkiego masła
  • dymka do dekoracji
  • kilka listków sałaty rzymskiej mini
  • kilka pomidorków cherry
  • sól, pieprz
  • cytryna

Wykonanie:

  1. Przekrój awokado na pół, wyciągnij pestkę i wybierz trochę miąższu z wnętrza, powiększając wgłębienie. Zachowaj miąższ na później. Posmaruj przekrojone awokado z wierzchu sokiem z cytryny. Odkrój kawałek spodu, żeby było stabilniejsze.

  2. Nałóż do przekrojonych awokado po łyżeczce Serka Wiejskiego i wbij po jednym jajku. Następnie piecz przez 7-10 minut w 200 stopniach.

  3. Pozostały miąższ wymieszaj z odrobiną soku z cytryny, solą i pieprzem. Posmaruj nim tosty.

  4. Wyciągnij awokado z piekarnika, udekoruj je z wierzchu serkiem wiejskim, dokoła zapieczonego żółtka, podawaj z tostami i prostą sałatką. Całość posyp garścią posiekanej dymki.

Smacznego!