Składniki:
Ciasto:
- mąka pszenna 500 g
- olej rzepakowy 2 łyżki
- letnia woda 250 ml
Farsz:
- ugotowane obrane ziemniaki 650g
- cebula 2 średnie sztuki
- olej rzepakowy 4 łyżki
- masło 1 łyżka
- Serek Wiejski OSM Piątnica 120 g
- sól, pieprz do smaku 3 szt.
Wykonanie:
-
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić na maszynce do mielenia mięsa. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju na złoty kolor. Na koniec smażenia dodać łyżkę masła i odstawić do przestygnięcia. Do ziemniaków dodać odsączony z płynu i przepłukany na sitku pod bieżącą wodą serek wiejski, podsmażoną cebulę oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać i uformować kulki wielkości orzecha włoskiego.
-
Mąkę przesiać do miski, dodać olej i powoli lejąc letnią wodę wyrobić elastyczne ciasto. Rozwałkować na grubość ok. 0,3 cm i szklanką wyciąć krążki.
-
Z krążków ciasta i kulek farszu ulepić pierogi. Ugotować w lekko osolonej wrzącej wodzie, od wypłynięcia ok. 2 minuty.
-
Podawać wg uznania z kwaśną śmietaną, cebulką, boczkiem podsmażonym lub tylko z rozpuszczonym masłem.
Smacznego!