Pierogi z Serkiem Wiejskim z Piątnicy

Składniki:

 

Farsz

▪ 120 g Serka Wiejskiego z Piątnicy

▪ 650 g ugotowanych obranych ziemniaków

▪ 2 sztuki cebuli średniej wielkości

▪ 4 łyżki oleju rzepakowego

▪ 1 łyżka masła

▪ sól, pieprz do smaku

 

Ciasto

▪ 500 g mąki pszennej

▪ 2 łyżki oleju rzepakowego

▪ 250 ml letniej wody

Wykonanie:

  1. Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę lub zmiel na maszynce do mielenia mięsa. Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oleju na złoty kolor. Na koniec smażenia dodaj łyżkę masła i odstaw do przestygnięcia.

  2. Do ziemniaków dodaj odsączony z płynu i przepłukany na sitku pod bieżącą wodą serek wiejski, podsmażoną cebulę oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszaj i uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego.

  3. Mąkę przesiej do miski, dodaj olej i powoli lejąc letnią wodę, wyrabiaj ciasto, aż będzie elastyczne. Rozwałkuj je na grubość ok. 0,3 cm i szklanką wytnij krążki. Z krążków ciasta i kulek farszu ulep pierogi.

  4. Gotuj w lekko osolonej wrzącej wodzie, od momentu wypłynięcia przez ok. 2 minuty. Podawaj wg uznania z kwaśną śmietaną, cebulką, boczkiem podsmażonym lub tylko z rozpuszczonym masłem.

Smacznego!