Składniki:
Farsz
- 120 g Serka Wiejskiego z Piątnicy
- 650 g ugotowanych obranych ziemniaków
- 2 sztuki cebuli średniej wielkości
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz do smaku
Ciasto
- 500 g mąki pszennej
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 250 ml letniej wody
Wykonanie:
-
Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę lub zmiel na maszynce do mielenia mięsa. Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oleju na złoty kolor. Na koniec smażenia dodaj łyżkę masła i odstaw do przestygnięcia.
-
Do ziemniaków dodaj odsączony z płynu i przepłukany na sitku pod bieżącą wodą serek wiejski, podsmażoną cebulę oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszaj i uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego.
-
Mąkę przesiej do miski, dodaj olej i powoli lejąc letnią wodę, wyrabiaj ciasto, aż będzie elastyczne. Rozwałkuj je na grubość ok. 0,3 cm i szklanką wytnij krążki. Z krążków ciasta i kulek farszu ulep pierogi.
-
Gotuj w lekko osolonej wrzącej wodzie, od momentu wypłynięcia przez ok. 2 minuty. Podawaj wg uznania z kwaśną śmietaną, cebulką, boczkiem podsmażonym lub tylko z rozpuszczonym masłem.
Smacznego!