Pierogi ruskie

Przygotowanie: 20 min. Porcje: 30 szt. / 2 porcje

Składniki:

Farsz

– 400 g ziemniaków ugotowanych i utłuczonych

– 250 g twarogu wiejskiego półtłustego Piątnica

– 2 cebule

– 2 łyżki oleju

– sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Ciasto

– 2 szklanki mąki pszennej

– ciepła woda

– 1 łyżeczka oleju

– szczypta soli

Wykonanie:

  1. Mąkę wymieszaj z solą, wlewaj powoli wodę i zagnieć na gładkie ciasto. Pod koniec zagniatania dodaj olej. Owiń ciasto folią i odstaw na 20 min.

  2. Cebule pokrojone w kostkę podsmaż na oleju na rumiany kolor.

  3. Przygotuj farsz: wymieszaj ziemniaki z rozdrobnionym twarogiem, połową usmażonej cebuli i przyprawami. Możesz użyć do tego malaksera.

  4. Ciasto rozwałkuj cienko. Wykrawaj koła, nakładaj porcję farszu i zlepiaj brzegi ciasta.

  5. Pierogi gotuj w dużej ilości osolonej wody, najlepiej w 3 turach. Po wypłynięciu pierogów na wierzch, odczekaj jeszcze 2 min. i wyjmij z wody.

  6. Podawaj z pozostałą przesmażoną cebulą.

Smacznego!