Składniki:
Farsz
– 400 g ziemniaków ugotowanych i utłuczonych
– 250 g twarogu wiejskiego półtłustego Piątnica
– 2 cebule
– 2 łyżki oleju
– sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Ciasto
– 2 szklanki mąki pszennej
– ciepła woda
– 1 łyżeczka oleju
– szczypta soli
Wykonanie:
-
Mąkę wymieszaj z solą, wlewaj powoli wodę i zagnieć na gładkie ciasto. Pod koniec zagniatania dodaj olej. Owiń ciasto folią i odstaw na 20 min.
-
Cebule pokrojone w kostkę podsmaż na oleju na rumiany kolor.
-
Przygotuj farsz: wymieszaj ziemniaki z rozdrobnionym twarogiem, połową usmażonej cebuli i przyprawami. Możesz użyć do tego malaksera.
-
Ciasto rozwałkuj cienko. Wykrawaj koła, nakładaj porcję farszu i zlepiaj brzegi ciasta.
-
Pierogi gotuj w dużej ilości osolonej wody, najlepiej w 3 turach. Po wypłynięciu pierogów na wierzch, odczekaj jeszcze 2 min. i wyjmij z wody.
-
Podawaj z pozostałą przesmażoną cebulą.
Smacznego!