Lasagne z Serkiem Wiejskim zamiast beszamelu

Włoski przysmak w lekkiej wersji wegetariańskiej.

Przygotowanie: 60 minut Porcje: 6-8

Składniki:

• 5 Serków Wiejskich
• paczka makaronu do lasagne
• 2 cukinie
• 2 średnie marchewki
• 4 łodygi selera naciowego
• 2 puszki pomidorów krojonych
• 2 cebule
• 6 ząbków czosnku
• 4 łyżki oregano
• kilka gałązek bazylii
• 100 g parmezanu
• sól i pieprz do smaku
• kilka łyżek oliwy
• małe pomidorki i natka pietruszki do dekoracji

Wykonanie:

  1. Pokrój cukinie w plastry, posmaruj oliwą i grilluj na patelni lub w piekarniku.

  2. Na kilku łyżkach oliwy podsmaż posiekaną cebulę, wciśnij czosnek, smaż dalej, dodając posiekany seler i startą marchewkę. Następnie dołóż pomidory i podgrzewaj wszystko na patelni przez 10-15 minut. Dopraw warzywa oregano, solą, pieprzem i posiekanymi liśćmi bazylii. Ściągnij z ognia.

  3. W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą połóż warstwę makaronu, na nią duszone warzywa, następnie odcedzony Serek Wiejski i cukinię. Ułóż kolejne warstwy w tej samej kolejności. Ostatnią, wierzchnią warstwę zrób z makaronu: posmaruj go kilkoma łyżkami warzywnego farszu i serka, obficie posyp tartym parmezanem.

  4. Piecz przez 40 minut w 200 stopniach. Po wyciągnięciu z pieca odczekaj 5-10 minut i podawaj ze świeżo startym parmezanem i natką pietruszki oraz pomidorkami koktajlowymi.

Smacznego!