Lasagne z Serkiem Wiejskim i szpinakiem

Przygotowanie: 80 minut Porcje: 4

Składniki:

  • Serek Wiejski OSM Piątnica 200 g 4 szt.
  • cebula 1 szt.
  • pieczarki świeże 300 g
  • olej rzepakowy 2 łyżki
  • szpinak mrożony lub świeży 500g
  • czosnek 3 ząbki
  • płaty makaronu do lasagne 250 g
  • mąka ziemniaczana 2 łyżeczki
  • ser żółty 100 g
  • papryka słodka czerwona, mielona
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

  1. Cebulę pokroić w kostkę, pieczarki w plasterki i podsmażyć na oleju na patelni. Dodać posiekany szpinak, czosnek, sól, pieprz do smaku i  całość wymieszać.

  2. Serek wiejski wyłożyć do miseczki, dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać.

  3. W średniej wielkości szkle żaroodpornym układać warstwami: szpinak z pieczarkami, serek wiejski, plastry makaronu do lasagne (niegotowany) ponownie szpinak, serek, makaron i tak do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą powinien być serek wiejski. Następnie posypać startym serem żółtym, oprószyć delikatnie papryką i odstawić na 20 minut, żeby makaron częściowo wchłonął płyn.  Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 50 minut.

Smacznego!