Koperty szpinakowe
Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy.
Przygotowanie: 60 minut Porcje: 2
Składniki:
- Masło Ekstra ,,Piątnica” 1 łyżka
- szpinak mrożony 500g
- czosnek 2 ząbki
- Śmietanka 30% „Piątnica” 2 łyżki
- sól, pieprz do smaku
- Serek wiejski 200g „Piątnica” 1szt.
- ciasto francuskie 1 opakowanie
- jajko 1szt.
Wykonanie:
-
Szpinak rozmrozić, umieścić w garnku i gotować (często mieszając), aż do momentu wyparowania nadmiaru wody.
-
Następnie dodać masło, śmietankę, wyciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz do smaku. Gdy szpinak wystygnie, dodać serek wiejski odsączony z powstałego na górze płynu i dokładnie wymieszać.
-
Ciasto francuskie rozwinąć, przeciąć wzdłuż na pół, a następnie wycinać równe kwadraty. Na środek każdego nałożyć łyżkę farszu szpinakowego i tworzyć koperty, sklejając rogi ciasta francuskiego na środku.
-
Na koniec posmarować koperty roztrzepanym jajkiem i piec
w rozgrzanym do 180 st.C piekarniku na złoty kolor ok. 25 minut.
Smacznego!