Koperty szpinakowe

Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy.

Przygotowanie: 60 minut Porcje: 2

Składniki:

  • Masło Ekstra ,,Piątnica” 1 łyżka
  • szpinak mrożony 500g
  • czosnek 2 ząbki
  • Śmietanka 30% „Piątnica” 2 łyżki
  • sól, pieprz do smaku
  • Serek wiejski 200g „Piątnica” 1szt.
  • ciasto francuskie 1 opakowanie
  • jajko 1szt.

Wykonanie:

  1. Szpinak rozmrozić, umieścić w garnku i gotować (często mieszając), aż do momentu wyparowania nadmiaru wody.

  2. Następnie dodać masło, śmietankę, wyciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz do smaku. Gdy szpinak wystygnie, dodać serek wiejski odsączony z powstałego na górze płynu i dokładnie wymieszać.

  3. Ciasto francuskie rozwinąć, przeciąć wzdłuż na pół, a następnie wycinać równe kwadraty. Na środek każdego nałożyć łyżkę farszu szpinakowego i tworzyć koperty, sklejając rogi ciasta francuskiego na środku.

  4. Na koniec posmarować koperty roztrzepanym jajkiem i piec
    w rozgrzanym do 180 st.C piekarniku na złoty kolor ok. 25 minut.

Smacznego!