Gołąbki z Serkiem Wiejskim
Gołąbki i ruskie pierogi w jednym.
Przygotowanie: 30 minut Porcje: 4
Składniki:
• 8 liści kapusty włoskiej
• 500 g ugotowanych ziemniaków
• 1-2 Serki Wiejskie (śmietanka odsączona do sosu)
• 2 cebule
• 3 łyżki masła
• 3 łyżki posiekanej pietruszki
• 3 łyżki posiekanego koperku
• 250 ml passaty pomidorowej
• sól i pieprz
Wykonanie:
-
Liście kapusty ugotuj na parze do miękkości.
-
Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na 3 łyżkach masła. Jej większa część trafi do farszu, a reszta posłuży do udekorowania gołąbków na talerzu.
-
Serek Wiejski przecedź sitkiem, śmietanka przyda się do sosu.
-
Obierz, pokrój i ugotuj ziemniaki. Przeciśnij je przez praskę. Dodaj serek, zioła, podsmażoną cebulkę, dopraw pieprzem i wszystko wymieszaj.
-
Do rondla wlej pomidorową passatę i zagotuj, dodaj śmietankę z serka, sól i pieprz do smaku.
-
Na każdy liść kapusty nałóż 2-3 łyżki farszu i całość zawiń.
-
Gołąbki możesz ugotować na parze lub zjeść na zimno. Podawaj ze zrobionym przed chwilą sosem pomidorowym i podsmażoną cebulką.
Smacznego!
Smacznego!