Chaczapuri Adżarskie z Serkiem Wiejskim i jajkiem

Gruziński przysmak, którym można się nacieszyć i najeść.

Przygotowanie: 90 minut Porcje: 2

Składniki:

• 350 gramów mąki 650
• 50 g jogurtu greckiego naturalnego z Piątnicy
• 150 ml ciepłej wody
• ½ saszetki drożdży
• łyżeczka cukru
• łyżeczka soli morskiej
• 2 łyżki oliwy
• 2 Serki Wiejskie
• 2 jajka
• 2 łyżki masła

Wykonanie:

  1. Dodaj droższe do ciepłej wody i wsyp do tego łyżeczkę mąki. Odczekaj kilka minut, żeby drożdże zaczęły pracować.

  2. Wsyp mąkę do miski, wlej wodę z drożdżami, a następnie dodaj jogurt, cukier i oliwę. Połącz wszystkie składniki i ugnieć ciasto.

  3. Przenieś ciasto na stół i uformuj z niego kulę. Przełóż ją do miski wysmarowanej oliwą, przykryj folią spożywczą i odstaw na godzinę.

  4. Po upływie tego czasu podziel ciasto na 2 części i rozwałkuj koła. Nałóż na ciasto Serek Wiejski i zwiń ranty do środka, pozostawiając miejsce na wbicie jajka.

  5. Piecz wstępnie placek przez 10 minut w 220 stopniach. Wyciągnij z pieca, wbij jajko i piecz kolejne 10 minut w 180 stopniach.

  6. Po wyciągnięciu z piekarnika dodaj trochę świeżego serka i łyżkę masła.

    Smacznego!

Smacznego!