Bakłażany nadziewane Serkiem Wiejskim i tahini

Lekkie, smakowite danie wegetariańskie, które zaskakuje swoją mięsistością.

Przygotowanie: 60 minut Porcje: 2

Składniki:

• 2 bakłażany
• Serek Wiejski
• 2 pomidory
• łyżka tahini
• kilka gałązek natki pietruszki
• sok z połowy cytryny
• łyżeczka kuminu
• sól i pieprz
• ziarna z połowy granatu
• kilka łyżek oliwy

Wykonanie:

  1. Przetnij bakłażany wzdłuż na pół i wyżłób częściowo wnętrze każdej połówki. Miąższ pokrój w kostkę i przełóż do miski. Dodaj Serek Wiejski, łyżkę tahini czyli pasty sezamowej, sok z połowy cytryny, kumin, sól oraz pieprz, po czym wszystko wymieszaj.

  2. Wydrążone bakłażany piecz przez 20 minut w 220 stopniach. Wyciągnij z piekarnika i wystudź.

  3. Wypełnij łódeczki z bakłażanów nadzieniem i połóż na wierzch plastry pomidora. Zapiekaj w 200 stopniach przez 30 minut.

  4. Podawaj z natką pietruszki i ziarnami granatu.

Smacznego!