Bakłażany nadziewane Serkiem Wiejskim i tahini

Lekkie, smakowite danie wegetariańskie, które zaskakuje swoją mięsistością.

Przygotowanie: 60 minut Porcje: 2

Składniki:

  • 2 bakłażany
  • Serek Wiejski
  • 2 pomidory
  • łyżka tahini
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • sok z połowy cytryny
  • łyżeczka kuminu
  • sól i pieprz
  • ziarna z połowy granatu
  • kilka łyżek oliwy

Wykonanie:

  1. Przetnij bakłażany wzdłuż na pół i wyżłób częściowo wnętrze każdej połówki. Miąższ pokrój w kostkę i przełóż do miski. Dodaj Serek Wiejski, łyżkę tahini czyli pasty sezamowej, sok z połowy cytryny, kumin, sól oraz pieprz, po czym wszystko wymieszaj.

  2. Wydrążone bakłażany piecz przez 20 minut w 220 stopniach. Wyciągnij z piekarnika i wystudź.

  3. Wypełnij łódeczki z bakłażanów nadzieniem i połóż na wierzch plastry pomidora. Zapiekaj w 200 stopniach przez 30 minut.

  4. Podawaj z natką pietruszki i ziarnami granatu.

Smacznego!