Składniki:
- 300 g mrożonych borowików
- 1 kg świeżej dyni
- 150 ml śmietanki 30% z Piątnicy
- 135 g serka Twój Smak Aksamitny z Piątnicy
- starty świeży imbir do smaku (ok. 30 g)
- świeży tymianek do smaku (oraz do dekoracji)
- bagietka ciemna z ziarnami dyni
- 150 g Masła Wiejskiego z Piątnicy
- 2 ząbki świeżego czosnku
- cebula
- 1 litr bulionu warzywno-mięsnego
- pestki dyni (uprażone na suchej patelni) do dekoracji
- oliwa dyniowa do dekoracji
- pieprz, sól
Wykonanie:
-
Na 50 g masła podsmaż obraną i pokrojoną dynię, dołóż borowiki, pokrojoną cebulę, imbir i czosnek. Po chwili zalej bulionem i gotuj do miękkości. Następnie zmiksuj wszystko na gładki krem, w trakcie miksowania dodaj 100 g zimnego masła i serek Twój Smak, a także śmietankę 30% . Dopraw solą i pieprzem oraz świeżym tymiankiem.
-
Bagietkę pokrój na kromki, a następnie w kostkę i podsmaż na teflonowej patelni z dodatkiem czosnku i masła – tak powstaną chrupiące grzanki.
-
Zupę nalej na talerz, udekoruj grzankami, pestkami dyni, oliwą dyniową i świeżym tymiankiem.
Smacznego!