Zapiekanka pasterska z białą kiełbasą, groszkiem, ziemniakami i mascarpone

Zapiekanka pasterska z białą kiełbasą, groszkiem, ziemniakami i mascarpone. Angielski obiad z włoskim akcentem – po naszemu. Na chłodny wiosenny dzień.

Przygotowanie: 60 minut Porcje: 4-6

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków na purée
  • 250 g mascarpone z Piątnicy
  • łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 5 pętek surowej białej kiełbasy
  • 3 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 marchewki
  • 500 g mrożonego groszku
  • 100 g masła
  • 500 ml zakwasu na żurek
  • 1 jajko
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

  1. Ziemniaki ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Przeciśnij je przez praskę, przełóż do miski i połącz z serkiem mascarpone z Piątnicy. Dodaj gałkę muszkatołową, wymieszaj i odstaw.

  2. Na patelni na maśle podsmaż na złoty kolor cebulę i czosnek. Dodaj pokrojoną w półplasterki białą kiełbasę, smaż przez 5 minut. Dołóż marchewkę pokrojoną w drobną kostkę i duś przez 10 minut. Jeśli trzeba, dolej odrobinę wody.

  3. Następnie zawartość patelni zalej zakwasem na żurek i mieszaj do zgęstnienia, dopraw solą i pieprzem.Przełóż sos do żaroodpornego naczynia, by utworzył dolną warstwę zapiekanki, zasyp groszkiem i całość przykryj purée. Posmaruj z wierzchu roztrzepanym jajkiem.

  4. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 35 minut.

  5. Podawaj od razu po upieczeniu. Ma być ciepłe i sycące, kiedy za oknem wieje.

Smacznego!