Składniki:
Składniki na ciasto:
- mąka pszenna 200 g
- zimne Masło Ekstra od OSM Piątnica 100 g
- jajko 1 szt.
- sól ¼ łyżeczki
- cukier 2 łyżki
- łyżka zimnej wody
Składniki na masę:
- Jogurt typu islandzkiego Skyr waniliowy 150 g od OSM Piątnica 3 szt.
- dojrzałe figi 6 szt.
- winogrona 1 mała kiść
Wykonanie:
-
Wyjąć, rozwałkować i wyłożyć ciastem wcześniej wysmarowaną masłem blaszkę do tart. Tak przygotowaną, ponakłuwać widelcem. Na ciasto położyć papier do pieczenia i w celu obciążenia wysypać na niego groch lub fasolę.
-
Piec w rozgrzanym do 190°C piekarniku przez ok. 15 minut. Następnie wyjąć papier z obciążeniem i ponownie wsadzić tartę do piekarnika i piec w tej samej temperaturze, aż do ładnego zrumienienia przez ok. 12-15 minut.
-
Na wystudzoną tartę wyłożyć Skyr waniliowy, a górę udekorować pokrojonymi na kawałki figami i winogronem.
Smacznego!