Składniki:
Biszkopt:
- 6 jaj
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki oliwy
Krem do tortu:
- 750 g Mascarpone Piątnica
- 200 g Śmietanki 30% do ubijania Piątnica
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 cukier waniliowy,
- sok z jednej cytryny
- 1 szklanka mocnej rozpuszczalnej kawy
- 100 g likieru Amaretto (lub sok z ananasów lub brzoskwiń)
Wykonanie:
-
Biszkopt: Jajka z cukrem utrzeć na gładką masę, dodać mąkę, proszek pieczenia, oliwę – delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Piec w prodiżu lub w tortownicy przez ok. 30 – 40 min. W temperaturze 190°C.
-
Masa: Schłodzoną Śmietankę 30% ubić z niewielką ilością cukru pudru, dodać Mascarpone, pozostały cukier puder, cukier waniliowy i sok z cytryny. Całość delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.
-
Wystudzony biszkopt przekroić na trzy części. Każdą część nasączyć kawą z dodatkiem likieru Amaretto (lub sokiem z ananasów bądź brzoskwiń), przełożyć krem z Mascarpone.
Smacznego!