Tarta z grzybami

Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy!

Przygotowanie: 40 min Porcje: 1

Składniki:

Ciasto:

  • Masło (np. Ekstra od OSM Piątnica) 150g
  • mąka 300g
  • żółtko 2 szt.
  • woda 100ml
  • sól do smaku

Pozostałe składniki:

  • Śmietanka 42%od OSM Piątnica 100ml
  • Śmietana 18% od OSM Piątnica 1 łyżka na porcję
  • cebula 1 średnia sztuka
  • masło 1 łyżka
  • podgrzybek świeży lub mrożony 250g
  • kurki świeże lub mrożone 250g
  • pieczarka świeża 6 średnich sztuk
  • mąka  1 łyżeczka
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

  1. Do przesianej mąki dodać zimne, pokrojone masło. Całość posiekać nożem. Dodać żółtka, wodę i sól do smaku. Zagnieść ciasto, rozwałkować i wyłożyć na blaszkę do tart. Podpiec w piekarniku ok. 10 minut, w temp. 200°C.

  2. Cebulę obrać, pokroić w półkrążki i podsmażyć na maśle. Podgrzybki i kurki oczyścić, krótko obgotować w osolonej wodzie i odcedzić. Do cebuli wkroić oczyszczone pieczarki, dodać grzyby i chwilę podsmażyć. Dodać mąkę i wszystko razem dobrze wymieszać. Dolać śmietankę oraz doprawić całość solą i pieprzem do smaku. Zagotować powstały farsz i wyłożyć na podpieczone ciasto.

  3. Tartę piec w piekarniku w temp. 180°C, aż się zrumieni. Podawać z łyżką zimnej, kwaśnej śmietany lub z jogurtem naturalnym.

Smacznego!