Tarta z grzybami
Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy!
Przygotowanie: 40 min Porcje: 1
Składniki:
Ciasto:
- Masło (np. Ekstra od OSM Piątnica) 150g
- mąka 300g
- żółtko 2 szt.
- woda 100ml
- sól do smaku
Pozostałe składniki:
- Śmietanka 42%od OSM Piątnica 100ml
- Śmietana 18% od OSM Piątnica 1 łyżka na porcję
- cebula 1 średnia sztuka
- masło 1 łyżka
- podgrzybek świeży lub mrożony 250g
- kurki świeże lub mrożone 250g
- pieczarka świeża 6 średnich sztuk
- mąka 1 łyżeczka
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
-
Do przesianej mąki dodać zimne, pokrojone masło. Całość posiekać nożem. Dodać żółtka, wodę i sól do smaku. Zagnieść ciasto, rozwałkować i wyłożyć na blaszkę do tart. Podpiec w piekarniku ok. 10 minut, w temp. 200°C.
-
Cebulę obrać, pokroić w półkrążki i podsmażyć na maśle. Podgrzybki i kurki oczyścić, krótko obgotować w osolonej wodzie i odcedzić. Do cebuli wkroić oczyszczone pieczarki, dodać grzyby i chwilę podsmażyć. Dodać mąkę i wszystko razem dobrze wymieszać. Dolać śmietankę oraz doprawić całość solą i pieprzem do smaku. Zagotować powstały farsz i wyłożyć na podpieczone ciasto.
-
Tartę piec w piekarniku w temp. 180°C, aż się zrumieni. Podawać z łyżką zimnej, kwaśnej śmietany lub z jogurtem naturalnym.
Smacznego!