Tagliatelle z pomidorami, mascarpone i bazylią

Tagliatelle z pomidorami, mascarpone i bazylią. Klasyczna włoska pasta w odświeżonym wydaniu.

Przygotowanie: 15 minut Porcje: 2

Składniki:

  • 200 g makaronu tagliatelle
  • puszka pomidorów
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka gałązek świeżej bazylii
  • 100 g mascarpone z Piątnicy
  • 50 g parmezanu
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

  1. Gotuj makaron w osolonej wodzie o minutę krócej, niż należy.

  2. Wlej na patelnię oliwę i podsmaż posiekany czosnek. Dodaj pomidory z puszki i zmiażdż je. Duś przez 5 minut, po czym dopraw solą i pieprzem. Nałóż wstążki makaronu na patelnię i wymieszaj. Dodaj mascarpone z Piątnicy, a następnie jeszcze raz wymieszaj.

  3. Przełóż danie na talerze. Posyp tartym parmezanem i udekoruj świeżą bazylią. Buon appetito!

Smacznego!