Sernik z rosą
Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy
Przygotowanie: 90 min Porcje: 1
Składniki:
(wszystkie powinny być w temperaturze pokojowej)Ciasto:
- mąka pszenna 1,5 szklanki
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- cukier ¼ szklanki
- jajko 1 sztuka
- żółtko 1 sztuka
- masło 80g
Masa serowa:
- Twaróg Sernikowy „Piątnica” 1 kg
- cukier ¾ szklanki
- Śmietanka 30% „Piątnica” ½ szklanki
- Mleko Wiejskie „Piątnica” 1,5 szklanki
- budyń waniliowy bez cukru 2 opakowania
- cukier waniliowy 1 opakowanie
- jajka 2 sztuki
- żółtka jaj 4 sztuki
- wiórki kokosowe ½ szklanki
- cukier 4 łyżki
Ciasto:
- mąka pszenna 1,5 szklanki
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- cukier ¼ szklanki
- jajko 1 sztuka
- żółtko 1 sztuka
- masło 80g
Masa serowa:
- Twaróg Sernikowy „Piątnica” 1 kg
- cukier ¾ szklanki
- Śmietanka 30% „Piątnica” ½ szklanki
- Mleko Wiejskie „Piątnica” 1,5 szklanki
- budyń waniliowy bez cukru 2 opakowania
- cukier waniliowy 1 opakowanie
- jajka 2 sztuki
- żółtka jaj 4 sztuki
- wiórki kokosowe ½ szklanki
- cukier 4 łyżki
Wykonanie:
-
Wykonanie ciasta:
Do przesianej mąki dodać proszek do pieczenia i cukier. Całość dokładnie wymieszać. Następnie dodać jajko, żółtko, rozpuszczone masło. Ciasto zagnieść, rozwałkować i wyłożyć nim natłuszczoną oraz wysypaną bułką tartą blaszkę. Ciasto powinno być rozłożone równomiernie na dnie blaszki.
-
Wykonanie masy serowej:
Wszystkie składniki oprócz wiórków kokosowych, białka i 4 łyżek cukru dokładnie wymieszać mikserem i wlać do blaszki wyłożonej ciastem. Piec w nagrzanym do 180°C piekarniku przez 1 godzinę. W trakcie pieczenia z białek i cukru ubić pianę. Następnie wyjąć sernik z piekarnika i na gorące ciasto wyłożyć ubitą pianę. Posypać równomiernie wiórkami kokosowymi i zapiekać ok. 10 minut w 180°C, nie dopuszczając do zrumienienia.
Smacznego!