Sernik z kajmakiem i orzechami – pyszny i wykwintny
Przygotowanie: 1,5 godz. Porcje: 6
Składniki:
- 1 kg Twarogu Sernikowego Piątnica
- 250 g Mascarpone Piątnica
- 6 jaj
- 200 g cukru drobnego
- ½ puszki kajmaku
Spód:
- 125 g herbatników korzennych
- 100 g Masła OSM Piątnica
Wykonanie:
-
Wszystkie składniki do przygotowania sernika powinny mieć temperaturę pokojową.
Herbatniki blendujemy na konsystencję sypkiego piasku. Rozpuszczone masło mieszamy z herbatnikami, tak by uzyskać klejące się ciasto o konsystencji mokrego piasku. Wykładamy nim spód tortownicy o średnicy 24-26 cm (najlepiej wyłożoną papierem do pieczenia). Wkładamy do lodówki na czas robienia masy serowej.
-
Białka oddzielamy od żółtek.
6 żółtek ucieramy na puszystą masę wraz z 200 g cukru.
Następnie dodajemy Twaróg oraz Mascarpone oraz połowę masy kajmakowej. Całość dokładnie mieszamy mikserem około 5 minut.
Białka dodajemy bez ubijania, mieszamy z masą krótko (ok. 3-4 minuty) tylko do połączenia składników.
-
Pieczemy w kąpieli wodnej (na najniższej półce piekarnika ustaw naczynie, do którego wlej szklankę ciepłej wody). Sernik pieczemy w temperaturze 170°C góra dół bez termoobiegu około 70 minut. Po upieczeniu, jeszcze przez ok. 15 minut trzymamy sernik w zamkniętym, wyłączonym piekarniku, a po tym czasie studzimy sernik w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach.
-
Gdy sernik będzie już zimny, wierzch dekorujemy pozostałą masą kajmakową i lekko posiekanymi orzeszkami ziemnymi. Chłodzimy w lodówce.
Smacznego!