Sernik nowojorski

Składniki:

Spód:

  • 200 g ciasteczek maślanych
  • 100 g masła 83% Piątnica

Masa na sernik:

  • 1 kg serka Twój Smak Piątnica
  • 6 jajek
  • 5 żółtek
  • 250 g świeżych malin
  • 200 g cukru
  • 1 laska wanilii
  • Sok z ½ cytryny

Polewa:

  • 400 ml Śmietany 18% Piątnica
  • 100 g roztopionej białej czekolady
  • 50 g cukier puder

Dekoracja

  • Kakao, cynamon
  • Świeża mięta
  • Maliny

Wykonanie:

  1. Na dno formy z odpinaną obręczą o średnicy 25 – 26 cm położyć arkusz papieru do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Ciasteczka dokładnie pokruszyć i wymieszać z roztopionym masłem. Masą wyłożyć dno przygotowanej tortownicy, mocno uklepać i wstawić do lodówki.

  2. Na dolną półkę piekarnika włożyć blachę do pieczenia i napełnić ją do 2/3 gorącą wodą. Metalową kratkę pod sernik ustawić w środku piekarnika. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu).

  3. Do misy miksera włożyć ser, dodać jajka, żółtka, cukier, wanilię i sok z cytryny. Zmiksować na gładką masę (około 2 minuty miksowania). Dodać maliny w całości, porządnie wymieszać szpatułką.

  4. Masę wylać na przygotowany spód. Wstawić do piekarnika i piec przez 70 minut. Studzić przez 10 minut w piekarniku, następnie uchylić drzwiczki i studzić kolejne 10 minut. Stopniowo otwierając piekarnik, całkowicie wystudzić sernik.

  5. Piekarnik nastawić ponownie na 180 stopni C. Do misy miksera włożyć śmietanę, dodać cukier puder oraz stopniowo dodawaj rozpuszczoną czekoladę i ubić mikserem na gładki krem (około 3 minuty miksowania).

    Śmietanę wyłożyć na sernik i całość wstawić do piekarnika na 10 minut. Wyjąć i całkowicie ostudzić. Po całkowitym ostudzeniu, zdjąć obręcz.

  6. Wstawić do lodówki bez przykrycia na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

    Przed podaniem sernik posypać kakao wymieszanym z cynamonem. Można udekorować świeżymi malinami oraz miętą.

    Smacznego!

Smacznego!