Składniki:
Spód:
- 200 g ciasteczek maślanych
- 100 g masła 83% Piątnica
Masa na sernik:
- 1 kg serka Twój Smak Piątnica
- 6 jajek
- 5 żółtek
- 250 g świeżych malin
- 200 g cukru
- 1 laska wanilii
- Sok z ½ cytryny
Polewa:
- 400 ml Śmietany 18% Piątnica
- 100 g roztopionej białej czekolady
- 50 g cukier puder
Dekoracja
- Kakao, cynamon
- Świeża mięta
- Maliny
Wykonanie:
-
Na dno formy z odpinaną obręczą o średnicy 25 – 26 cm położyć arkusz papieru do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Ciasteczka dokładnie pokruszyć i wymieszać z roztopionym masłem. Masą wyłożyć dno przygotowanej tortownicy, mocno uklepać i wstawić do lodówki.
-
Na dolną półkę piekarnika włożyć blachę do pieczenia i napełnić ją do 2/3 gorącą wodą. Metalową kratkę pod sernik ustawić w środku piekarnika. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu).
-
Do misy miksera włożyć ser, dodać jajka, żółtka, cukier, wanilię i sok z cytryny. Zmiksować na gładką masę (około 2 minuty miksowania). Dodać maliny w całości, porządnie wymieszać szpatułką.
-
Masę wylać na przygotowany spód. Wstawić do piekarnika i piec przez 70 minut. Studzić przez 10 minut w piekarniku, następnie uchylić drzwiczki i studzić kolejne 10 minut. Stopniowo otwierając piekarnik, całkowicie wystudzić sernik.
-
Piekarnik nastawić ponownie na 180 stopni C. Do misy miksera włożyć śmietanę, dodać cukier puder oraz stopniowo dodawaj rozpuszczoną czekoladę i ubić mikserem na gładki krem (około 3 minuty miksowania).
Śmietanę wyłożyć na sernik i całość wstawić do piekarnika na 10 minut. Wyjąć i całkowicie ostudzić. Po całkowitym ostudzeniu, zdjąć obręcz.
-
Wstawić do lodówki bez przykrycia na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Przed podaniem sernik posypać kakao wymieszanym z cynamonem. Można udekorować świeżymi malinami oraz miętą.
Smacznego!
Smacznego!