Sernik na zimno z waniliowym skyrem, białą czekoladą, truskawkami i borówkami

Przygotowanie: 30 min. Czas chłodzenia - ok. 6 godz. Porcje: 6

Składniki:

  • Twaróg mielony 300 g
  • Biała czekolada 200 g
  • Śmietanka 30% 120 ml
  • Skyr waniliowy 300 g
  • Żelatyna w listkach 4 szt.
  • Truskawki 500 g
  • Borówka lub jagoda 200 g
  • Galaretka wiśniowa

Wykonanie:

  1. Twaróg zmiksować z rozpuszczoną białą czekoladą następnie delikatnie dodawać uprzednio ubitą śmietanę i połączyć na jednolitą masę serową. Skyr waniliowy podgrzać maks. do 80°C i rozpuścić namoczone w zimnej wodzie listki żelatyny (żelatynę odcisnąć z wody).

  2. Dolewać do masy serowej skyr z rozpuszczoną żelatyną, delikatnie mieszając. Do przygotowanej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia przelać masę serową. Pozostawić do stężenia na 4 godziny w lodówce.

  3. Po schłodzeniu masy serowej poukładać truskawki przekrojone na połowę i borówki. Rozpuścić galaretkę w ¾ szklanki wrzącej wody, ostudzoną galaretką wiśniową zalać owoce i wstawić na 2 godz. do lodówki.

Smacznego!