Sernik na zimno z waniliowym skyrem, białą czekoladą, truskawkami i borówkami
Przygotowanie: 30 min. Czas chłodzenia - ok. 6 godz. Porcje: 6
Składniki:
- Twaróg mielony 300 g
- Biała czekolada 200 g
- Śmietanka 30% 120 ml
- Skyr waniliowy 300 g
- Żelatyna w listkach 4 szt.
- Truskawki 500 g
- Borówka lub jagoda 200 g
- Galaretka wiśniowa
Wykonanie:
-
Twaróg zmiksować z rozpuszczoną białą czekoladą następnie delikatnie dodawać uprzednio ubitą śmietanę i połączyć na jednolitą masę serową. Skyr waniliowy podgrzać maks. do 80°C i rozpuścić namoczone w zimnej wodzie listki żelatyny (żelatynę odcisnąć z wody).
-
Dolewać do masy serowej skyr z rozpuszczoną żelatyną, delikatnie mieszając. Do przygotowanej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia przelać masę serową. Pozostawić do stężenia na 4 godziny w lodówce.
-
Po schłodzeniu masy serowej poukładać truskawki przekrojone na połowę i borówki. Rozpuścić galaretkę w ¾ szklanki wrzącej wody, ostudzoną galaretką wiśniową zalać owoce i wstawić na 2 godz. do lodówki.
Smacznego!