Racuszki z jabłkami na bazie Jogurtu Skyr
Przygotowanie: 35 minut Porcje: 4
Składniki:
- Jogurt typu islandzkiego Skyr Naturalny 2 szt. po 150g
- mleko 250ml
- żółtka jaj 2 szt.
- proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
- cukier waniliowy 2 łyżeczki
- cukier 1 łyżka
- mąka pszenna 250g
- jabłka 2 małe sztuki
- olej rzepakowy do smażenia
Wykonanie:
-
Do miski przełożyć 2 opakowania Jogurtu Skyr, wlać mleko, dodać żółtka jaj, proszek do pieczenia, cukier zwykły i waniliowy oraz mąkę. Wszystko dokładnie wymieszać ręcznie, najlepiej rózgą.
-
Następnie dodać obrane i pokrojone w niewielkie kawałki jabłka i wszystko razem ponownie wymieszać. Smażyć na patelni niewielkie racuchy (z 1 i ½ łyżki) na średnio rozgrzanym oleju rzepakowym, aż do uzyskania złotego koloru z obu stron placuszków.
-
Podawać posypane cukrem pudrem, brązowym cukrem lub z łyżką Jogurtu typu islandzkiego Skyr.
Smacznego!