Puszyste naleśniki z nadzieniem jogurtowym

Składniki:

Ciasto naleśnikowe:

  • 5 jaj
  • ½ szklanki Kefiru 2% Piątnica
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 szklanka Mleka Wiejskiego 3,2% Piątnica
  • ½ szklanki oleju rzepakowego
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 1 Jogurt typu greckiego 4% tł. Piątnica
  • 1 cukier waniliowy
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • można dodać łyżeczkę soku z cytryny

Wykonanie:

  1. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, a żółtka, kefir, mleko, mąkę, olej, sól łączymy na jednolitą masę. Do utartej masy dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy. Smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni posmarowanej olejem.

  2. Wszystkie składniki nadzienia łączymy i mieszamy. Odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.

  3. Na usmażone wcześniej naleśniki nakładamy łyżkę nadzienia i składamy w kopertę. Obsmażamy delikatnie na maśle.

  4. Podajemy z ubitą 30% Śmietanką oraz sosem owocowym lub sosem przygotowanym z 1 Jogurtu Milandia 250 g i łyżki cukru pudru.

Smacznego!