Składniki:
Ciasto naleśnikowe:
- 5 jaj
- ½ szklanki Kefiru 2% Piątnica
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1 szklanka Mleka Wiejskiego 3,2% Piątnica
- ½ szklanki oleju rzepakowego
- 1 szklanka mąki pszennej
- szczypta soli
Nadzienie:
- 1 Jogurt typu greckiego 4% tł. Piątnica
- 1 cukier waniliowy
- 1,5 łyżki cukru pudru
- można dodać łyżeczkę soku z cytryny
Wykonanie:
-
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, a żółtka, kefir, mleko, mąkę, olej, sól łączymy na jednolitą masę. Do utartej masy dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy. Smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni posmarowanej olejem.
-
Wszystkie składniki nadzienia łączymy i mieszamy. Odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.
-
Na usmażone wcześniej naleśniki nakładamy łyżkę nadzienia i składamy w kopertę. Obsmażamy delikatnie na maśle.
-
Podajemy z ubitą 30% Śmietanką oraz sosem owocowym lub sosem przygotowanym z 1 Jogurtu Milandia 250 g i łyżki cukru pudru.
Smacznego!