Pancake z maślanki z sosem karmelowym i owocami

Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Przygotowanie: 45 min Porcje: 1

Składniki:

  • Masło Ekstra od OSM Piątnica 50g
  • mąka pszenna 2 szklanki
  • proszek do pieczenia 2  łyżeczki
  • cukier 3 łyżki
  • jajka  3 szt.
  • maślanka  3 szklanki
  • olej do natłuszczenia patelni
  • ulubione owoce (truskawki, banany, maliny itp.)

Sos karmelowy:

  • Śmietanka 36% od OSM Piątnica 200ml
  • Masło Ekstra od OSM Piątnica 1 łyżka
  • cukier 6 łyżek
  • woda 100 ml

Wykonanie:

  1. Mąkę dokładnie wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą. Dodać jajka, maślankę i roztopione masło. Całość wymieszać. Usmażyć naleśniki na lekko natłuszczonej, nagrzanej patelni.

  2. Następnie do garnka wsypać cukier, dodać wodę i często mieszając gotować do uzyskania złoto brązowego koloru. Osobno zagotować śmietankę, po czym połączyć ją z karmelem. Odstawić do przestygnięcia. Gdy temperatura spadnie do ok. 30st. C dodać masło i zmiksować blenderem.

  3. Podawać z ulubionymi owocami, polane sosem karmelowym.

Smacznego!