Mazurek migdałowo-różany

Przygotowanie: 90 min. Czas pieczenia: 20 min. Porcje: Foremka do ciasta o rozmiarach ok. 25x33 cm

Składniki:

Składniki na spód:
200 g masła extra Piątnica
1 łyżka (16 g) śmietany 18% Piątnica
190 g mąki pszennej
150 g mielonych migdałów
80 g cukru pudru
2 żółtka
szczypta soli

Różany krem:
150 g serka mascarpone Piątnica
100 g śmietanki 36% Piątnica
100 g konfitur różanych
1 łyżka cukru pudru (opcjonalnie)

Dekoracja:
100g płatków migdałowych i płatki róż (mogą być suszone jadalne płatki róż)

Wykonanie:

  1. Mąkę przesiej przez sito na stolnicę*. Dodaj zmielone migdały i masło pokrojone w drobną kostkę i cukier puder.  Posiekaj szybko nożem aż do uzyskania efektu kruszonki. Dodaj żółtka, sól, kwaśną śmietanę i szybko zagnieć.
    Z ciasta uformuj prostokątny blok. Jeśli ciasto będzie klejące, oprósz je mąką, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.

    *Rada Szefa:
    Ciasto możesz również zagnieść w malakserze. To prostszy sposób. W tym celu wszystkie składniki ciasta umieść od razu w misie malaksera a nie dodawaj kolejno. Miksuj bardzo krótko, do połączenia składników.

  2. Formę o wymiarach lub 33 x 25 cm  posmaruj lekko masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto krój na równe plastry i wylep nim dokładnie spód blaszki. Ponakłuwaj widelcem. Wstaw do lodówki na kolejne 30 minut.

  3. Piecz w temperaturze 190ºC przez około 18-20 minut, na jasnozłoty kolor.
    Wystudź w blaszce.

  4. Przygotuj krem różany. Zmiksuj konfiturę różaną z serkiem mascarpone i wymieszaj z gęstą, tłustą  śmietanką. Rozsmaruj na kruchym spodzie. Posyp płatkami migdałów uprażonymi na patelni.
    Udekoruj płatkami róży.

Smacznego!