Składniki:
Gnocchi
- Ziemniak 0,1kg
- Burak czerwony 40g
- Jaja 6g ( 10por. 1 jajko 60g)
- Serek Twój Smak Piątnica 20g
- Rolada kozia twarogowa 10g
- Mąka ziemniaczana ¼ objętości
- Sól, pieprz
- Zakwas buraczany 1łyżeczka
Kwaśna śmietana
- Śmietana 18% Piątnica 20g
- Sól, pieprz, czosnek granulowany
Oliwa szczypiorkowa
- Olej z pestek winogron 60ml
- Szczypior dymka 1/4 pęczka
- Sól, pieprz
Garnie
- Orzeszki piniowe
- Szpinak
- Pieczarki
- Sól, pieprz
- Czosnek
- Liście botwinki
- Masło
Wykonanie:
-
Gnocchi: ziemniaki ugotuj w mundurkach obierz, przeciśnij przez praskę i wystudź. Buraka upiecz, zetrzyj na drobnych oczkach i odciśnij. Połącz wszystkie składniki ziemniak, burak, jajko, serek Twój Smak, twaróg kozi, wymieszaj i wybierz ¼ objętości i uzupełnij mąką ziemniaczaną i zagnieć jeszcze raz wszystkie składniki doprawiając solą i pieprzem. Formuj kluski w kształcie Gnocchi.
-
Kwaśna śmietana: przypraw śmietanę 18% solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym.
-
Oliwa szczypiorkowa: podgrzej olej z pestek winogron do 52°C dodaj zieloną dymkę i zmiksuj, dopraw solą i pieprzem, przelej na filtr od kawy i zostaw na noc do odfiltrowania (przecedzenia)
Smacznego!