Filet z dorsza w sosie maślano-cytrynowym

Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Przygotowanie: 90 minut Porcje: 2

Składniki:

  • filet z dorsza 600g
  • Śmietana 36% 200g  (np. od OSM Piątnica) 2 szt.
  • mąka kukurydziana 3 łyżki
  • sól, pieprz do smaku
  • sok z cytryny 3 łyżki
  • sól, pieprz, cukier i szczypta kurkumy do smaku
  • olej rzepakowy do smażenia
  • domowe masło uzyskane z 2 Śmietanek 42% od OSM Piątnica 2 łyżki

Wykonanie:

  1. Rybę pokroić na porcje i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Obtaczać w mące kukurydzianej i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron, na jasnozłoty kolor.

  2. Śmietanę 36% wlać do rondelka i na małym ogniu, często mieszając, doprowadzić do wrzenia. Następnie dodać sok z cytryny i wszystkie przyprawy. Na koniec dodać masło i energicznie mieszając połączyć z sosem.

  3. Usmażoną, gorącą rybę wyłożyć na talerze i polać sosem maślano-cytrynowym. Podawać jako danie obiadowe. Dorsz wyśmienicie smakuje z karczochami lub innym ulubionym dodatkiem.

  4. Wykonanie domowego masła:
    Schłodzone śmietanki wlać do miski, a następnie ubić ręcznym mikserem, aż do momentu oddzielenia się tłuszczu od maślanki (ok. 7-8 minut). Gdy na powierzchni pojawią się już kuleczki tłuszczu i wydzieli się maślanka należy przerwać miksowanie. Później odcedzić maślankę na sitku wyłożonym gazą, a gotowe masło opłukać w zimnej wodzie i wstawić do lodówki.

Smacznego!