Pucharek z truskawkami

Przygotowanie: 10 min. + 2 h w lodówce Porcje: ok. 4 porcje

Składniki:

250 g mascarpone Piątnica, schłodzone

200 g śmietanki 30% Piątnica, schłodzonej

3 łyżki cukru pudru

100 g pokruszonych herbatników lub ciasteczek owsianych

400 g truskawek

Wykonanie:

  1. Połowę truskawek zblenduj dodając 1 łyżkę cukru lub miodu. Resztę pokrój na mniejsze kawałki. Do powstałego musu dodaj pokrojone truskawki i wymieszaj.

  2. Śmietankę ubij na sztywno mikserem z dodatkiem cukru. Pod koniec ubijania dodaj mascarpone i wymieszaj na wolnych obrotach miksera do połączenie składników. Uwaga: zbyt długie ubijanie spowoduje zwarzenie kremu.

  3. Na spodzie pucharka umieść pokruszone ciasteczka, dodaj krem jako kolejną warstwę, następnie truskawki w musie. Układaj warstwami do wypełnienia pucharka.

  4. Udekoruj kawałkami truskawek

Smacznego!