Pucharek z truskawkami
Przygotowanie: 10 min. + 2 h w lodówce Porcje: ok. 4 porcje
Składniki:
250 g mascarpone Piątnica, schłodzone
200 g śmietanki 30% Piątnica, schłodzonej
3 łyżki cukru pudru
100 g pokruszonych herbatników lub ciasteczek owsianych
400 g truskawek
Wykonanie:
-
Połowę truskawek zblenduj dodając 1 łyżkę cukru lub miodu. Resztę pokrój na mniejsze kawałki. Do powstałego musu dodaj pokrojone truskawki i wymieszaj.
-
Śmietankę ubij na sztywno mikserem z dodatkiem cukru. Pod koniec ubijania dodaj mascarpone i wymieszaj na wolnych obrotach miksera do połączenie składników. Uwaga: zbyt długie ubijanie spowoduje zwarzenie kremu.
-
Na spodzie pucharka umieść pokruszone ciasteczka, dodaj krem jako kolejną warstwę, następnie truskawki w musie. Układaj warstwami do wypełnienia pucharka.
-
Udekoruj kawałkami truskawek
Smacznego!