Beza Pavlova

Przygotowanie: ok 5 godz. Porcje: 1

Składniki:

  • 4-5 białek
  • czubata szklanka cukru
  • płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka octu
  • szczypta soli

Składniki na krem:

  • 330ml śmietany 30% Piątnica
  • 200ml śmietany 42% Piątnica
  • 250g serka Mascsarpone Piątnica
  • łyżka cukru pudru
  • owoce sezonowe do dekoracji: maliny, borówki, jeżyny, mango

Wykonanie:

  1. Białka należy ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo – łyżka po łyżce – dodawać cukier do uzyskania białej, kremowej, błyszczącej masy. Należy uważać żeby nie przebić białek. Ubijanie powinno trwać około 10-12 minut. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ocet i chwilę ubijać.

  2. Pianę wyłożyć na papier do pieczenia. Delikatnie rozsmarować. Nie formować bezy zbyt długo, najlepiej zrobić to kilkoma sprawnymi ruchami. Piec w piekarniku nagrzanym do 120°C przez 30 minut, później suszyć 4 godziny w 90°C przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Po tym czasie beza będzie chrupiąca z zewnątrz, na spodzie i po bokach. W samym środku pozostanie lekko wilgotna, piankowa

  3. Śmietanę 30% i 42% wlać do misy miksera i ubijać do uzyskania zwartej konsystencji; pod koniec ubijania dodać cukier puder. Do ubitej śmietany dodawać partiami serek Mascarpone i mieszać na najniższych obrotach miksera. Krem wyłożyć na bezę przed samym podaniem, do tego czasu trzymać go w lodówce. Na krem wyłożyć owoce.

Smacznego!