Składniki:
- 300 g serka homogenizowanego waniliowego Piątnica
- 2 jajka
- 100 g mąki pszennej
- 100 g mleka
- 25 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- olej do smażenia
Porada: Serek waniliowy można zastąpić innym smakiem, np. kokosowym
Wykonanie:
-
Rozdziel białko od żółtka. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.
-
Zmiksuj żółtka, mleko oraz serek homogenizowany. Następnie dodaj cukier, mąkę i proszek do pieczenia, wszystko zmiksuj.
-
Ciasto przełóż do ubitych białek i wymieszaj dokładnie packą sylikonową na jednolitą masę.
-
Rozgrzej olej na patelni i kładź porcje ciasta tworząc okrągłe placki. Smaż z obu stron na złoty kolor.
-
Placki podawaj z owocami, dżemem lub cukrem pudrem.
Smacznego!