Sernik z orzechami

Przygotowanie: 2,5 godz. Porcje: 8

Składniki:

Składniki na spód:

Polewa:

Masa serowa:

Wykonanie:

  1. Rozgrzać piekarnik do 170°

    W wysokim naczyniu zmiksować ciastka korzenne z migdałami.

    Masło roztopić i zalać nim wcześniej przygotowane ciastka z migdałami – wymieszać i wyłożyć spód tortownicy oraz boki do połowy. Można opcjonalnie użyć ciasteczek Oreo.

  2. Orzechy włoskie posiekać na mniejsze kawałki, dodać cukier muscovado i połamaną mleczną czekoladę, dodać śmietankę i podgrzać do rozpuszczenia składników. Następnie przestudzić i dodać 120 g serka Mascarpone – wymieszać.

  3. Pozostałe 300 g serka Mascarpone, twaróg sernikowy i jajka zmiksować na wolnych obrotach w celu połączenia składników – połączyć z masą czekoladową i przelać do wcześniej przygotowanej tortownicy.

  4. Piec 17 minut na 170°C, następnie zmniejszyć temp. do 120°C i piec 100 minut.

    Po tym czasie otworzyć piekarnik i pozostawić sernik do całkowitego ostudzenia.

  5. Przygotować polewę – rozpuścić połamaną czekoladę w podgrzanej śmietance i polać schłodzony sernik.

    Sernik przed podaniem włożyć na noc do lodówki.

Smacznego!