Składniki:
- 300 g serka homogenizowanego waniliowego z Piątnicy
- 3 jajka
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżka spirytusu lub 2 łyżki wódki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- Olej do smażenia
- Cukier puder do poprószenia pączków
Wykonanie:
-
Połącz jajka z serkiem homogenizowanym i alkoholem miksując mikserem na wolnych obrotach.
-
Stopniowo dodawaj mąkę ze szczyptą soli, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia i miksuj do całkowitego połączenia składników.
-
Rozgrzej w garnku olej i dwoma łyżkami formuj kulki wielkości orzech włoskiego.
-
Smaż do zarumienienia i wykładaj na ręczniczek papierowy.
Udekoruj cukrem pudrem i wcinaj ze smakiem 😊
Smacznego!