Sernik świąteczny z Piątnicy. Najlepszy.
Życzymy bliskim tego co najlepsze więc gotujemy z tego co najlepsze.
Przygotowanie: Porcje:
Składniki:
Ciasto kruche
- Masło Ekstra Piątnica 200 g
- Mąka pszenna 300 g
- Cukier 75 g
- Jajko 1 szt.
Masa serowa
- Twaróg Sernikowy Piątnica 1 kg
- Mascarpone Piątnica 250 g
- Śmietana 18% Piątnica 200 g
- Żółtka 6 szt.
- Cukier 200 g
- Cukier waniliowy 30 g
- Skórka z jednej pomarańczy 1 łyżka
- Białka 6 szt.
Przybory:
- tortownica o średnicy min. 28 cm
- mikser lub robot planetarny
Wykonanie:
-
Ciasto kruche: Masło i jajko powinny być prosto z lodówki. Mąkę przesiej przez sito. Masło pokrój w kostkę i połącz z mąką. Dodaj jajko i cukier i wyrabiaj do połączenia składników. Rozwałkuj ciasto i przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ponakłuwaj widelcem na całej powierzchni. Włóż do lodówki na 30 min.
-
Piecz 20 min w temperaturze 180 °C. Piekarnik ustawiony na grzanie góra-dół bez termoobiegu.
-
Masa serowa: Ser, mascarpone, śmietanę i jajka wyjmij 2h przed pieczeniem z lodówki. Ser twarogowy i mascarpone zmiksuj w dużej misie ze 150 g cukru i cukrem waniliowym do połączenia składników. Do masy serowej dodaj śmietanę, skórkę pomarańczową i znów chwilę miksuj. Dodawaj po jednym żółtku, i miksuj krótko do połączenia składników. Ubij białka z 50 g cukru na sztywno i delikatnie wmieszaj drewnianą łyżką do masy serowej. Gotową masę przełóż do tortownicy z upieczonym kruchym spodem.
-
Piecz 90 min w temperaturze 160 °C. Piekarnik ustawiony na grzanie góra-dół bez termoobiegu. Po upieczeniu pozostaw sernik na kolejne 30 min. w zamkniętym piekarniku. Kolejne 30 min. studź przy uchylnych drzwiczkach piekarnika. Sernik przed konsumpcją powinien być chłodzony w lodówce przez kilka godzin (najlepiej całą noc).
Smacznego!