Terrina z łososiem i szpinakiem

Efektowna zimna przystawka od święta.

Przygotowanie: 30 minut (plus czas na schłodzenie) Porcje: 6-8

Składniki:

  • 400 g wędzonego łososia w plastrach
  • 500 g mascarpone z Piątnicy
  • sok i skórka z 1 cytryny
  • mały pęczek koperku
  • garść młodego szpinaku
  • czarny pieprz i sól do smaku
  • koperek, skórka z cytryny i szczypiorek do dekoracji

Wykonanie:

  1. Wyciśnij sok z cytryny do miski (możesz też dodać skórkę cytrynową). Dołóż 2 łyżki mascarpone z Piątnicy. Dodaj kilka gałązek koperku i garść szpinaku, dopraw solą i pieprzem.

  2. Zblenduj wszystko na gładki mus.

  3. Resztę mascarpone wymieszaj ze zrobioną przed chwilą zieloną pastą i jeśli trzeba, dopraw do smaku.

  4. Wyściel formę folią spożywczą. Wyłóż spód i boki plastrami łososia. Przełóż do środka pastę. Jeśli chcesz, możesz zrobić kolejne piętra z łososia i zielonej serowej masy.

  5. Połóż na górę warstwę łososia. Przykryj formę folią spożywczą i wstaw do lodówki na noc.

  6. Przed podaniem wyciągnij danie z formy do góry dnem. Udekoruj całość koperkiem, drobno posiekanym szczypiorkiem i nitkami ze skórki cytrynowej. Pokrój na plastry. Miłego spotkania!

Smacznego!