Hawajskie Poke Bowl z Serkiem Wiejskim, tuńczykiem i batatem
Egzotyczna miska rozmaitości, pełna kolorów i smaków.
Przygotowanie: 60 minut Porcje: 2
Składniki:
- torebka ryżu jaśminowego
- puszka mleka kokosowego
- opakowanie Serka Wiejskiego
- 200 g surowego tuńczyka
- 50 ml sosu sojowego
- 25 ml octu ryżowego
- 2 łyżki prażonego sezamu
- awokado
- batat
- 100 g groszku cukrowego
- 2 papryczki chilli
- pęczek kolendry
- sok z połowy limonki
- 2 papryczki chilli
- 2 łyżki prażonych orzeszków ziemnych
- łyżeczka posiekanej drobno trawy cytrynowej lub purée z trawy cytrynowej (albo też łyżeczka skórki cytrynowej)
Wykonanie:
-
Ugotuj ryż jaśminowy w 500 ml osolonej wody z dolaną puszką mleka kokosowego. Rozłóż ryż w dwóch miskach.
-
Piecz batata przez 40 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu pokrój go w plastry i rozłóż w miskach.
-
Obierz awokado, pokrój w plastry i również ułóż na ryżu obok batata.
-
Dołóż kilka łyżek groszku cukrowego.
-
Odcedź serek ze śmietanki, dodaj łyżeczkę purée z trawy cytrynowej lub posiekanej trawy cytrynowej (którą możesz zastąpić startą skórką cytrynową). Skrop wszystko sokiem z limonki i wymieszaj. Dołóż do innych składników, rozłożonych na ryżu.
-
Zrób zalewę do tuńczyka: połącz sos sojowy z octem ryżowym i dodaj szczyptę sezamu.
Pokrój w kostkę surową rybę i wymocz przez chwilę w zalewie. Następnie połóż tuńczyka na ryż. -
Posyp obie miski posiekanymi papryczkami chilli i kolendrą, posyp pokruszonymi orzeszkami ziemnymi i sezamem. Gotowe.
Łap się za łyżkę!
Smacznego!