Hawajskie Poke Bowl z Serkiem Wiejskim, tuńczykiem i batatem

Egzotyczna miska rozmaitości, pełna kolorów i smaków.

Przygotowanie: 60 minut Porcje: 2

Składniki:

  • torebka ryżu jaśminowego
  • puszka mleka kokosowego
  • opakowanie Serka Wiejskiego
  • 200 g surowego tuńczyka
  • 50 ml sosu sojowego
  • 25 ml octu ryżowego
  • 2 łyżki prażonego sezamu
  • awokado
  • batat
  • 100 g groszku cukrowego
  • 2 papryczki chilli
  • pęczek kolendry
  • sok z połowy limonki
  • 2 papryczki chilli
  • 2 łyżki prażonych orzeszków ziemnych
  • łyżeczka posiekanej drobno trawy cytrynowej lub purée z trawy cytrynowej (albo też łyżeczka skórki cytrynowej)

Wykonanie:

  1. Ugotuj ryż jaśminowy w 500 ml osolonej wody z dolaną puszką mleka kokosowego. Rozłóż ryż w dwóch miskach.

  2. Piecz batata przez 40 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu pokrój go w plastry i rozłóż w miskach.

  3. Obierz awokado, pokrój w plastry i również ułóż na ryżu obok batata.

  4. Dołóż kilka łyżek groszku cukrowego.

  5. Odcedź serek ze śmietanki, dodaj łyżeczkę purée z trawy cytrynowej lub posiekanej trawy cytrynowej (którą możesz zastąpić startą skórką cytrynową). Skrop wszystko sokiem z limonki i wymieszaj. Dołóż do innych składników, rozłożonych na ryżu.

  6. Zrób zalewę do tuńczyka: połącz sos sojowy z octem ryżowym i dodaj szczyptę sezamu.
    Pokrój w kostkę surową rybę i wymocz przez chwilę w zalewie. Następnie połóż tuńczyka na ryż.

  7. Posyp obie miski posiekanymi papryczkami chilli i kolendrą, posyp pokruszonymi orzeszkami ziemnymi i sezamem. Gotowe.

    Łap się za łyżkę!

Smacznego!