Awokado z zapieczonym jajkiem i Serkiem Wiejskim
Śniadanie, które świetnie wygląda i smakuje.
Przygotowanie: 15 minut Porcje: 2
Składniki:
- 2 awokado
- 4 jajka M-ki
- Serek Wiejski
- 2 kromki chleba tostowego
- 2 kostki miękkiego masła
- dymka do dekoracji
- kilka listków sałaty rzymskiej mini
- kilka pomidorków cherry
- sól, pieprz
- cytryna
Wykonanie:
-
Przekrój awokado na pół, wyciągnij pestkę i wybierz trochę miąższu z wnętrza, powiększając wgłębienie. Zachowaj miąższ na później. Posmaruj przekrojone awokado z wierzchu sokiem z cytryny. Odkrój kawałek spodu, żeby było stabilniejsze.
-
Nałóż do przekrojonych awokado po łyżeczce Serka Wiejskiego i wbij po jednym jajku. Następnie piecz przez 7-10 minut w 200 stopniach.
-
Pozostały miąższ wymieszaj z odrobiną soku z cytryny, solą i pieprzem. Posmaruj nim tosty.
-
Wyciągnij awokado z piekarnika, udekoruj je z wierzchu serkiem wiejskim, dokoła zapieczonego żółtka, podawaj z tostami i prostą sałatką. Całość posyp garścią posiekanej dymki.
Smacznego!