Jogurt naturalny 2% 1 kg

Wszystkie warianty:

Gramatura:

Produkty Horeca

Jogurt naturalny powstaje wyłącznie z mleka oraz żywych kultur bakterii jogurtowych. Jako jeden z nielicznych jogurtów dostępnych na rynku, nie zawiera mleka w proszku czy też białek mleka. Ma lekko kremową konsystencję i delikatny smak.

  • Porcja energii

  • Prosty skład

Skład:

mleko pasteryzowane, żywe kultury bakterii jogurtowych (Streptococcus thermophilus, Lactobacillus bulgaricus).


Wartość odżywcza w 100 g:

58 kcal 242 kJ

Wartość energetyczna

4 g

Białko

2 g W tym kwasy tł. nasycone 1,4 g

Tłuszcz

Wartość energetyczna Białko Tłuszcz
Tłuszcz 2 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 1,4 g
Węglowodany 5,9 g
w tym cukry 5,6 g
Sól 0,13 g

Lody jogurtowe z rokitnikiem na ziemi czekoladowej

Składniki:

Lody

  • Śmietanka 36% Piątnica 15g
  • Jogurt naturalny Piątnica 60g
  • Cukier puder 10g
  • Pasta z rokitnika 2g

Beza

  • Białko 20g
  • Cukier 40g

Ziemia z czekolady

  • Cukier 20g
  • Czekolada 72% 20g
  • Woda 4g

Garnie

  • Owoce sezonowe
  • Mięta
  • Mascarpone Piątnica

Wykonanie:

  1. Lody : jogurt, pastę z rokitnika i cukier puder zmiksuj na jednolitą masę, następnie dodawaj powoli ubitą śmietankę 36%. Zmiksowaną masę, przykryć folią spożywczą kontaktowo, schłodzić w lodówce. Po schłodzeniu, zmiksować i wstawić do zamrażarki i co 30 min. Miksować przez pierwsze 3 godziny żeby nie powstały kryształki lodu i żeby lody były kremowe.

  2. Bezy: białko ubijaj z cukrem na sztywną jednolitą masę. Przełóż do rękawa cukierniczego i uformuj małe bezy,  Susz w 60°C.

  3. Ziemia z czekolady: z wody i cukru zrób biały karmel, dodaj czekoladę i rozpuść, zdejmij z ognia, następnie mieszaj rózgą gdy będzie stygło będzie się tworzyć granulat przypominający ziemię.

  4. Lody podawaj na serku mascarpone do którego możesz wkręcić likier Grand Marnier aby z aromatyzować smakiem gorzkiej pomarańczy,   serwuj z ziemią czekoladową, owocami sezonowymi dekorując miętą i małymi bezami.

Smacznego!