Żurek staropolski z białą kiełbasą

Przygotowanie: 60 minut Porcje: 1

Składniki:

  • śmietana kwaśna 18% Piątnica 200 g
  • śmietanka słodka 30% Piątnica 200 ml
  • kości wędzone od schabu ½ kg
  • marchew 2 średnie szt.
  • pietruszka 1 średnia szt.
  • seler ¼  średniej szt.
  • woda ok. 3 l
  • liść laurowy 3 szt
  • ziele angielskie 5-6 ziarenek
  • gotowy zakwas – żurek 1 butelka ok. 500 ml
  • cebula 1 szt
  • czosnek 3 – 4 ząbki
  • kiełbasa biała surowa 0,7 kg
  • jajka ugotowane na twardo
  • pieprz czarny, pieprz ziołowy, cukier, majeranek do smaku

Wykonanie:

  1. Do garnka z wodą włożyć kości, obrane i pokrojone w kostkę warzywa, liście laurowe i ziele angielskie. Posolić i gotować, aż mięso przy kości będzie miękkie.

  2. Kości wyciągnąć, obrać z mięsa, pokroić i dodać do wywaru. Połączyć żurek ze śmietaną i śmietanką, zahartować i dodać do garnka.

  3. Białą kiełbasę podsmażyć na patelni na złoty kolor z obu stron, chwilę poddusić pod przykryciem, następnie pokroić w cząstki i dodać do zupy. Na tej samej patelni podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę i także dodać do zupy.

  4. Doprawić do smaku pieprzem czarnym, ziołowym, cukrem i majerankiem. Pod koniec gotowania zupy dodać wyciśnięty przez praskę czosnek. Zupę podawać np. z jajkiem ugotowanym na twardo.

Smacznego!