Zupa rybna biała
Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy
Przygotowanie: 45 minut Porcje: 1
Składniki:
- 200 ml kwaśnej śmietany 12% „Piątnica”
- 150 ml słodkiej śmietanki 30% ,,Piątnica”
- 1 ½ litra wody
- 100g marchwi
- 70g selera
- 3 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- 1 średni pomidor
- 700g fileta z dorsza
- 1 łyżka mąki
- 50g pora (jasna część)
- 1 pęczek koperku
- sól, pieprz, sos sojowy do smaku
Wykonanie:
-
Do osolonej wody dodać liście laurowe, ziele angielskie, pokrojoną w kostkę marchew i seler. Gotować, aż warzywa będą miękkie.
-
Następnie dodać pokrojonego w grubą kostkę fileta z dorsza. Połączyć obie śmietany z mąką, zahartować i wlać do zupy.
-
Por pokroić w cieniutkie półkrążki, pomidora w średnią kostkę i dodać do garnuszka. Doprawić do smaku pieprzem i sosem sojowym.
-
Gotować zupę 2 minuty na wolnym ogniu, następnie wyłączyć i dodać posiekany koperek.
-
Rada: Zamiast fileta z dorsza można użyć innej białej ryby lub połączyć dwa lub trzy gatunki.
Jeżeli ktoś jest smakoszem owoców morza, może dodać krewetki lub małże.
Dla lubiących ostre smaki proponujemy gotową zupę posypać płatkami chili.
Smacznego!