Zupa dyniowa z borowikami

Przygotowanie: 30 min. Porcje: 8-10

Składniki:

– 300 g mrożonych borowików
– 1 kg świeżej dyni
– 150 ml śmietanki 30% z Piątnicy
– 135 g serka Twój Smak Aksamitny z Piątnicy
– starty świeży imbir do smaku (ok. 30 g)
– świeży tymianek do smaku (oraz do dekoracji)
– bagietka ciemna z ziarnami dyni
– 150 g Masła Wiejskiego z Piątnicy
– 2 ząbki świeżego czosnku
– cebula
– 1 litr bulionu warzywno-mięsnego
– pestki dyni (uprażone na suchej patelni) do dekoracji
– oliwa dyniowa do dekoracji
– pieprz, sól

Wykonanie:

  1. Na 50 g masła podsmaż obraną i pokrojoną dynię, dołóż borowiki, pokrojoną cebulę, imbir i czosnek. Po chwili zalej bulionem i gotuj do miękkości. Następnie zmiksuj wszystko na gładki krem, w trakcie miksowania dodaj 100 g zimnego masła i serek Twój Smak, a także śmietankę 30% . Dopraw solą i pieprzem oraz świeżym tymiankiem.

  2. Bagietkę pokrój na kromki, a następnie w kostkę i podsmaż na teflonowej patelni z dodatkiem czosnku i masła – tak powstaną chrupiące grzanki.

  3. Zupę nalej na talerz, udekoruj grzankami, pestkami dyni, oliwą dyniową i świeżym tymiankiem.

Smacznego!