Waniliowa tarta z figami

Przygotowanie: 45 minut Porcje: 1 blaszka

Składniki:

Składniki na ciasto:

  • mąka pszenna 200 g
  • zimne Masło Ekstra od OSM Piątnica 100 g
  • jajko 1 szt.
  • sól ¼ łyżeczki
  • cukier 2 łyżki
  • łyżka zimnej wody

Składniki na masę:

  • Jogurt typu islandzkiego Skyr waniliowy 150 g od OSM Piątnica 3 szt.
  • dojrzałe figi 6 szt.
  • winogrona 1 mała kiść

Wykonanie:

  1. Wyjąć, rozwałkować i wyłożyć ciastem wcześniej wysmarowaną masłem blaszkę do tart. Tak przygotowaną, ponakłuwać widelcem. Na ciasto położyć papier do pieczenia i w celu obciążenia wysypać na niego groch lub fasolę.

  2. Piec w rozgrzanym do 190°C piekarniku przez ok. 15 minut. Następnie wyjąć papier z obciążeniem i ponownie wsadzić tartę do piekarnika i piec w tej samej temperaturze, aż do ładnego zrumienienia przez ok. 12-15 minut.

  3. Na wystudzoną tartę wyłożyć Skyr waniliowy, a górę udekorować pokrojonymi na kawałki figami i winogronem.

Smacznego!