Walentynkowe ciasteczka maślane
Przygotowanie: 120 minut Porcje: 2 blaszki
Składniki:
- mąka pszenna 250 g
- cukier puder 100 g
- Masło Ekstra od OSM Piątnica 125g
- cukier waniliowy 2 łyżeczki
- jajko 1 sztuka
- gotowa masa cukrowa/lukier plastyczny 1 opakowanie
Wykonanie:
-
Wszystkie suche produkty wymieszać w misce, dodać pokrojone zimne masło i jajko. Całość wyrobić na jednolitą masę. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na godzinę.
-
Następnie rozwałkować ciasto podsypując mąką na ok. 0,5 centymetra, po czym wyciąć serduszka lub inne kształty ciasteczek. Tak przygotowane przełożyć na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia i piec w rozgrzanym do 180°C piekarniku przez ok. 10-12 minut.
-
W tym czasie rozwałkować masę cukrową. Wyciąć takie same kształty jak ciasteczka i wyłożyć na jeszcze gorące, zaraz po wyciągnięciu z piekarnika.
Smacznego!