Wafle z masą kakaowo – orzechową

Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Przygotowanie: 40 minut Porcje: 1

Składniki:

  • domowe masło na bazie 2 Śmietanek 42% ( np. od OSM Piątnica) 250g
  • cukier brązowy 150g
  • kakao 3 łyżki
  • mleko 200ml
  • orzechy włoskie łuskane 150g
  • chałwa 150g
  • wafle suche ok. 200g

Wykonanie:

  1.  

    Dwie schłodzone śmietanki wlać do miski, a następnie ubić ręcznym mikserem, aż do momentu oddzielenia się tłuszczu od maślanki (ok. 7-8 minut). Gdy na powierzchni pojawią się już kuleczki tłuszczu i wydzieli się maślanka należy przerwać miksowanie. Później odcedzić maślankę na sitku wyłożonym gazą, a gotowe masło opłukać w zimnej wodzie i wstawić do lodówki.

  2. Masło rozpuścić w rondelku, dodać cukier i kakao. Podgrzewając mieszać, aż cukier prawie zniknie. Następnie dodać mleko i zagotować. Dodać posiekane lub zmielone orzechy i wkruszyć chałwę. Wymieszać, odstawić do przestygnięcia. Jeszcze letnią masą posmarować wafle, całość skleić. Zawinąć w folię spożywczą, przycisnąć czymś ciężkim i odstawić do lodówki. Gdy wafle będą dobrze wychłodzone pokroić na porcje.

Smacznego!