Tort biszkoptowy

Składniki:

Biszkopt:

  • 6 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki oliwy

Krem do tortu:

  • 750 g Mascarpone Piątnica
  • 200 g Śmietanki 30% do ubijania Piątnica
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy,
  • sok z jednej cytryny
  • 1 szklanka mocnej rozpuszczalnej kawy
  • 100 g likieru Amaretto (lub sok z ananasów lub brzoskwiń)

Wykonanie:

  1. Biszkopt: Jajka z cukrem utrzeć na gładką masę, dodać mąkę, proszek pieczenia, oliwę – delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Piec w prodiżu lub w tortownicy przez ok. 30 – 40 min. W temperaturze 190°C.

  2. Masa: Schłodzoną Śmietankę 30% ubić z niewielką ilością cukru pudru, dodać Mascarpone, pozostały cukier puder, cukier waniliowy i sok z cytryny. Całość delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.

  3. Wystudzony biszkopt przekroić na trzy części. Każdą część nasączyć kawą z dodatkiem likieru Amaretto (lub sokiem z ananasów bądź brzoskwiń), przełożyć krem z Mascarpone.

Smacznego!